Västra härad

Västra härad är ett härad i Jönköpings län, och en del av smålandet Njudung. Häradet motsvarar idag hela Sävsjö kommun samt delar av Värnamo kommun, Vaggeryds kommun, Jönköpings kommun, Nässjö kommun, Vetlanda kommun och Eksjö kommun. Häradets namn står för den geografiska
placeringen i smålandet Njudung och ligger i mellersta Småland.

Västra härad omfattar:
I Värnamo kommun
Nydala
I Vaggeryds kommun
Svenarum
I Sävsjö kommun
Hjälmseryd
Hjärtlanda
Hultsjö
Hylletofta
Norra Ljunga
Skepperstad
Stockaryd
Vallsjö
Vrigstad


I Nässjö kommun
Almesåkra
Bringetofta
Malmbäck
Norra Sandsjö
I Vetlanda kommun
Bäckaby
Fröderyd
Ramkvilla
Södra Solberg
I Jönköpings kommun
ÖdestuguDräkten tas fram

Häradsdräkten så som vi känner igen den idag är ett resultat av den docka som Anna-Maja Nylén klädde för Nordiska museets räkning och som finns avritad i boken Folkdräkter från 1949 som också den författades av Anna-Maja Nylén. I de senare upplagorna har dräkten avbildats genom fotografi.
Den första häradsdräkten som togs fram, med medverkan av Jönköpings läns hemslöjdsförening, syddes upp 1958 och bars första gången av hemslöjdsföreståndaren Gunvor Lindström på Jönköpings läns hembygdsförbunds årsmöte i Jönköping.

IngaMi Vannerus gift Rydgran bär Västra häradsdräkt. Hon var textilkonstnär på Hemslöjden i Jönköping och var en av de medverkande när dräkten togs fram. Privat foto.

Den lite svalare och ljusare bomullsdräkten omnämns ibland som Östra härads sommardräkt eller Njudungs sommardräkt. Dräkten blev populär bland folkdansare då den var bekvämare och svalare än ylledräkten att dansa i.
Mansdräkt har under 1900-talet inte tagits fram utan här har Östra härads mansdräkt ofta brukats. Den som vill bära en mansdräkt från Västra härad kan mycket väl använda de bevarade plaggen som förlagor.

//Text och bild från Allmogens kläder blir häradsdräkter av Joakim & Ola DepuiHar du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information


Senast uppdaterad