Pålsboda


Närke, Pålsboda. Fotografi och tygprover. Bild från Charlotts Weibulls informationsmaterial. Ägare till materialet, Burlövs kommun. Digitaliserat av Depui.

Information – Beskrivning

ÖVERDEL: Halvlinne med halsspjäll och axelförstärkning, efter modell av skjorta, sydd 1849, från Sätterbol i Örebro Läns Museum. Runt krage och manschetter prydd med knypplad spets.

LIVSTYCKE: Siden med mönster i lila och rött, fodrat med linnelärft. Knäppes med hakar och hyskor.
Många uppteckningar från 17- och 1800-talen visar att så väl importerade som svenska sidentyger ofta förekom i livstycken och västar. (Sveriges sista sidenväveri, K.A.Almgren i Stockholm, lades ner så sent som 1975).
En bevarad brudgumsväst, troligen 1830-tal, från Bengtsbo i Örebro Läns Museum, som utgjort förebild, har framstycke i siden.
Vi valde ett siden från Thailand vars färger delvis hämtats från Bengtsbovästen,

KJOLEN: Utformad som en midjekjol i halvylle (tuskaft), sydd i tre väder, nedtill försedd med ett 4 cm brett sammetsband och uppskodd med linnelärft. Som förebild har tjänat en kjol från Östernärke (1800-talets mitt) i Örebro Läns Museum.

HÖGTIDSFÖRKLÄDE: Linnebatist. Mönstret till vitbroderierna har hämtats från ett halskläde (tidigt 1800-tal), som hittats på Saltorp. Knytes i vänster sida.

RANDIGT FÖRKLÄDE: Handvävt bomullstyg (tuskaft) i färgerna vitt, rött och blått med ränderna på längden. Knytes i vänster sida.

HALSKLÄDE: Vit linnebatist med kedje-stygnsbroderi. Efter original från tidigt 1800-tal, funnet på Saltorp. Halsklädet används också i något förändrat utförande till Sköllerstaklänningen.

HALSKLÄDE ELLER FÖRNINGSDUK: Handvävt rutigt bomullstyg i oblekt, rött och blått garn (tuskaft). Efter original från Saltorp. Utställt vid hemslöjdsutställningen i Örebro 1928.

KJOLVÄSKA: Mllskinn, fodrad med linnelärft och broderad med pärlgarn. Broderiet, liksom ett hänge i järnsmide, har utformats efter förebild av en väggmålning från o. 1775 i huvudbyggnaden på Saltorp. Kjolväskan bäres och knytes i höger sida.

BINDMÖSSA: Lila siden med silkesbroderier och svart nackrosett, har sin förebild i de båda bindmössor från 1700-talets slut och 1800-talets början, som återfunnits på gården Saltorp i Sköllersta socken.
Till mössan bäres ett knypplat stycke (mönster från Svenska Spetsar, Vadstena). Att knypplade stycken har burits i bygden, visar bevarade exemplar i Sköllersta Hembygdsförenings samlingar.

DRÄKTSMYCKE: I form av brosch och manschettknappar i silver, har komponerats efter förebild av korprydnaden (ring-kors) i Pålsboda kyrka.

Till dräkten bäres vita ”folkdräktsstrumpor” i ylle eller bomull och svarta ”folkdräktsskor”.

Text hämtad från ”En folklig bygdedräkt för Östernärke. Informationen ingår i Charlotts Weibulls informationsmaterial. Ägare till materialet, Burlövs kommun. Digitaliserat av Depui.

Besökares och organisationers uppladdade bilder


Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information