Arvika


Information – Beskrivning samt besökares och organisationers uppladdade bilder

Värmland, Arvika

Arvika Dräkten skapades 1911 av Maja och Gustav Fjæstad i samband med att Arvika blev stad. Den kunde vara röd, vit eller blå med en vit blus. Den har nu lanserades på nytt till förmån för Maja Fjæstad Stipendiefond för konsthantverkare. Den mönsterskyddade klänningen är idag av lätt ylletyg i mörkblått med blomstergirland eller vit med rosa rosor och gröna blad.

Maja Fjæstad var medlem i Rakstadgruppen i Arvika, som bildats av henne, maken Gustav och Christian Eriksson och som kom att bli en samlingspunkt för flera verksamma konstnärer. Maja arbetade mest med textilier, inom vävning, broderi och tryck. Hon designade nya, ofta abstrakta mönster, eller djärva stiliserade naturmotiv. Maja hade en mycket positiv påverkan på värmländsk hemslöjd och var 1922 med om att bilda föreningen Arvika Konsthantverk med en egen butik, som är Sveriges äldsta specialaffär för lokalt konsthantverk.

Värmland, Arvika

Bild och textmaterial från Carina Olsson, Hemslöjdskonsulent – Region Värmland. 2021-03-20.


Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo

Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information