Björnlunda


Dräkten skapades i slutet av 70-talet, kvinnodräkten var färdig i juni -79 och senare samma år herrdräkten. Senare kom även en flickdräkt som är en hel klänning. Capen tillkom 1985.


Information – Beskrivning

Beskrivning av dräkten

Kjol: Tyg i bomull, randigt i mörkbrunt, blått och rött. Vävt i korskypert med varpeffekt. Kjolen är helveckad med motveck bak. Blå linning av livstyckstyget. Kjollängd 20 cm från golvet.

Livstycke: Tyg i bomull, blått. Vävt i korskypert med varpeffekt. Figursytt, urringat fram, skört runtom. Knäpps fram med hakar och hyskor. Fodrat med oblekt linne.

Särk: Bomull, vit. Vid ärm med linning, liten ståkrage. Något kortare än kjolen. Knäpps vid halsen och ärmlinningarna med sydda knappar. Som variant kan tänkas, vid festligare tillfällen, krage med spets.

Förkläde: Bomull, oblekt. Tuskaft med bård nedtill bestående av ränder i korskypert med inslagseffekt i färgerna blått, rött och brunt. Linning, fram av förklädestyget, bak av blått handvävt band som knäpps i sidan. Förklädets längd ska vara 5 cm kortare än kjolen.

Huvudduk: Bomull. Oblekt med rutmönster i blått, rött och brunt. Viks i snibb, läggs runt huvudet och knyts fram. Som variant kan användas bindmössa i samma blå tyg som livstycket men vävt i tuskaft. Mössan kantas med samma blå band som på förklädet.

En annan alternativ huvudbonad är Björnlundaduken. Vid en inventering 1981 vid hembygdsgården hittades en gammal huvudduk med vackert mönster. Duken var tryckt på yllemuslin och daterades till sent 1700-tal. Beslut togs att låta nyproducera den. Jobs textilverkstad i Leksand utförde nytrycket på ren bomullsväv. Måtten på duken är ca 60×60 cm.

Cape: ”Björnlundacapen” Brunt kläde, bomullsfoder. 6 par häktor, slejf med tre knappar.

Till dräkten bärs vita strumpor och bruna skor.

En brosch i silver specialtillverkades av en silversmed som även gjorde tennknappar till herrvästen.

Herrdräkt:
Väst av kjoltyget.
Skjorta, samma som kvinnodräkten.
Byxor, bruna, långa ”av vanligt snitt”.

Mer information om dräkten finns hos Björnlunda Hembygdsförening.


Besökares och organisationers uppladdade bilder

Södermanland, Björnlunda.
Dräkter utställda på Björnlunda Hembygdsgård.
Södermanland, Björnlunda. Nytryckt Björnlundaduk som huvudduk. Bild från Björnlunda hembygdsförening.
Södermanland, Björnlunda. Sjal i ylle med frans. Bild från Björnlunda Hembygdsförening.

Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media

Södermanland, Björnlunda.
Artikel i Sörmlands Nyheter 31/5 1979

Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.

Södermanland, Björnlunda.
Huvudduk av tuskaftat, naturvitt ylle, sk. yllemuslin. Duken har ett tryckt mönster med 12 x 12 rutor med en blomkvist i varje. Runt hela duken finns en girland med blommor, blad och kvistar. Blommorna är i två rosa färger, bladen gröna och kvistarna brunsvarta. Duken har en stadkant i två sidor, de andra två är tråcklade.

Duken är funnen vid inventering i Björnlunda Hembygdsgård Södermanland 1981.

Källa: ”SLM 33137 – Huvudduk”, Sörmlands museums samlingar, hämtad 03 juli 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-318990/


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information