Sydnärke


Dräkten blev färdigkonstruerad år 1967 av fyra socknar, Lerbäck, Laxå, Askersund, Hammar. Kjol-tyget och mössans broderi kommer från Lundboms gård i Skyllberg. Förlagan till kjoltyget är i halvylle. Förkläde i bomull med randning från ett bolstervar. Schalen i linne med broderier i kedje-söm, kopierad från en schal i Snavlunda socken. Stommen till mössan kommer från Eketorp, Närkesberg. Stycket kommer från Snavlunda. Överdelen har broderier från en brudgumsväst som finns på Örebro Läns Museum.

Informationen hämtad ur Charlotte Weibulls informationsmaterial.


Information – Beskrivning

Överdel: Vitt linne med låg ståkrage och axelparti. Modell efter en brudgumsskorta från Snavlunda socken. En smal Broderibård på krage och ärmlinning.

Livkjol: Smalrandigt halvylle. Grön botten med ränder i svart, lila, rost och vitt. Smock bak. Livstycket knäpps med hyska och hake.

Förkläde: Oblekt bomull med ränder i orange och orange/rosa. Knyt med band i samma färger som vävts i bandvävstol. Förlaga är ett bolstervar från Skyllberg.

Huvudbonad: Bindmössa i äggskalsfärget siden med broderier och stycke.

Halskläde: Tunt linne med broderier i färg. Efter ett halskläde som fanns på gården Fallköping, Snavlunda socken.

Strumpor: Vita

Skor: Svarta.

Besökares och organisationers uppladdade bilder

Närke, Sydnärke Fotografi/vykort.

Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media

Närke, Sydnärke Tidningsklipp från Charlotts Weibulls informationsmaterial. Ägare till materialet, Burlövs kommun. Digitaliserat av Depui.
Närke, Sydnärke. Värmlands Folkblad och Nya Wermlands-Tidningen

Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information