Skillingmark

Nordmarks härad


Information – Beskrivning samt besökares och organisationers uppladdade bilder

Redan 1911 skrev Helge Sandberg i Svenska Turistföreningens tidskrift att han hoppades en kvinnlig Skillingmarksdräkt skulle tas fram. Man började leta upp ett och annat plagg från mormors tid. Han tog tillfället i akt att beskriva dräkten så här ” Den bestod bland annat af en Öplet (blus) med vida ärmar och med vita linningar vid händerna. Vidare ett storrosigt lifstycke, en randig kjol i alla möjliga färger och ränder efter längden. Hufvudbonaden som bestod af en så kallad hårstyk af tjock vadmal, som skulle sitta öfver håret och sedan en stor mössa därpå med knipplingar framtill samt en bola eller sidenband, som också skulle sitta framtill på håret. Det begagnades både hvita och randiga förkläden.” Det syddes upp en dräkt som användes av Ungdomsringen vid folkdanstillställningar, denna ägs av Greta Selin.

Under drygt 30 år samlades en mängd material, tyger, gamla foton och lästes åtskilliga bouppteckningar. I september 2000 samlades ett tjugotal kvinnor i Skyttehuset för att titta på det stora underlag som fanns. Det diskuterades olika kjoltyg, särkmodeller, livstycken och eftersom det redan bevisligen fanns en dräkt som användes på 1930-talet, byggde man vidare på denna modell. Greta Selins dräkt fick bli utgångspunkten och ett kjoltyg vävt i tuskaft med ränder i varpen och ett enfärgat inslag var enklare att väva. Livstycket som fanns var med gul yllebrokad med broderade stora rosor i lila och grönt, men det blev en gul yllebrokad från Mandals med invävt blommönster. Christina Frambäck hade en gammal särk med broderade handklaver (linningar) detta broderades i blått lingarn på handklaver och halskant.
Skillingmarksdräkten invigdes den 26 juni 2004 i samband med gudstjänsten som Jan Carlqvist höll på hembygdsgården ”Der Framme”

Värmland, Nordmarks härad, Skillingmark

Komponerad 2004. Vardagsdräkt.

Värmland, Nordmarks härad, Skillingmark

Linneplagg: Särk med blå broderi på halskant och kvalband efter en gammal bevarad särk.

Kjol: Halvylle. Randigbomullsvarp i gult, röd, blågrön, rosa och blått med inslag av ett rödgult ullgarn.

Vävt efter Greta Selins gamla kjol.

Liv: Ylledamast från Mandal väveri i Norge. Finns ett avbildat livstycke, som visades på Värmlandsutställningen 1929, i gul yllebrokad med stora rosor i lila och grönt.

Förkläde: Bomull. Vitt med åtta olika mönsterbårder i rött. Vävt förklädesband i oblekt och rött bomullsgarn.

Huvudbonad: Linnehatt med knypplad spets.

Halskläde: Bomull. Rutigt i rött, vitt, blått och gult efter gammal förlaga.

Strumpor: Slätstickade vita yllestrumpor och flätade strumpeband i ullgarn. 

Skor  Svarta tyskeskor. 


Värmland, Nordmarks härad, Skillingmark

Bild och textmaterial från Carina Olsson, Hemslöjdskonsulent – Region Värmland. 2021-03-20.


Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo

Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information