Huddinge


Information – Beskrivning

Södermanland, Huddinge. Bild från Charlotts Weibulls informationsmaterial. Ägare till materialet, Burlövs kommun. Digitaliserat av Depui.

KJOL: Grönt halvylle, där yllesidan är rätan, ynkas mot linning. Längd c:a 25 cm från golvet.

LIVSTYCKE: Rött halvylle, som inprovas efter figuren. I nederkanten uppflikas fyra uddar fram, varav en påsydd. Två uddar bak. Axelbanden sys på för sig och går alltså ej i ett med fram- och bakstycket. Framstycket snörs ihop med röd yllesnodd. Vanliga hakar dolt fastsydda.

ÖVERDEL: Vitt linne (eller ev, bomull) på skjortkragen och på linningen vid ärmens avslutning broderi i stjälkstygn och plattsöm med dmc-garn i vitt. Den vida ärmen rynkas vid ärmlinningen, samt vid axeln, som skall vara något nedhasad. Knäppes fram med små, vita pärlemorknappar.

FÖRKLÄDE: Längd c:a 10 cm från kjolkanten. Rynkas lätt mot mönstrat band och knytes.

HUVUDBONAD: Sys i hättemodell i grönt halvylle (yllesidan är rätan). Fodras med vitt linne. Sys ihop med en söm över hjässan och föres med en uddspets i framkanten. I nacken tränsas fyra hål med i cm mellanrum för snodd eller band i färg. Broderi på sidorna enligt fastställt mönster.

VÄSKA: Grönt halvylle (yllesidan är rätsida) fodras ej. Monteras med samma tyg som bakstycke och fällas i kanten. Broderi enligt fastställt mönster.

STRUMPOR: Vita crepenylon.

SKOR: Svarta skor med plös i sedvanlig modell.

Beskrivningen hämtad från Charlotte Weibulls informationsmaterial.


Besökares och organisationers uppladdade bilder


Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)

Södermanland, Huddinge. Bild från Charlotts Weibulls informationsmaterial. Ägare till materialet, Burlövs kommun. Digitaliserat av Depui.

Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information