Nysätra


Gångna tiders folkdräkt användes av bondebefolkningen vid olika festligheter och var ett viktigt inslag för att stärka bygdens identitet. Den gamla folkdräkten försvann när bonbefolkningen 1800-talet började klä sig i mer praktiska och ändamålsenliga klädesplagg.

Dräktens betydelse som en viktig del av vårt kulturarv har börjat uppmärksammas under de senaste årtiondena, vilket har medfört att man på många håll velat rekonstruera den gamla folkdräkten. Framför allt är det spelmän, folkdansare eller enskilda personer, som vid vissa traditionella fester för denna tradition vidare.

Gerd Olofssons forskning

Gerd Olofsson i Ånäset är intresserad av många hembygdsfrågor. Bl. a började hon de första åren på 1970-talet, då hon var ledare för folkdansgrupper, att försöka ta reda på om Nysätra har haft någon sockendräkt. Genom att omsorgsfullt efterforska olika uppgifter om bygdens gamla dräktskick, t ex via artiklar, målningar, bouppteckningar, testamenten osv och försöka sammanställa detta material med äldre sparade klädesplagg från bygden, kom till sist en ”Nysätradräkt” att växa fram.

Exakt hur en dräkt såg ut är inte möjlighet att säga i efterhand. Troligtvis fanns en stor variationsrikedom mellan grannbyarna och även förändringar från generation till generation.

Efter många års forskning hade hon ett uppsytt förslag. Nysätra hembygdsförening godkände förslaget till den nykonstruerade dräkten och bidrog till finansiering. Vid sommarfesten på Galgbacken 1978 visades dräkten upp för allmänheten.

Ånäset genom tiderna, tryckt 1997

Information lämnad av Mia Falk 2021-01-02.


Information – Beskrivning

Kvinnodräkten

Kvinnan har en kjol av svart helylle, livstycke av rött helylle med skört, förkläde av halvylle, blå och brun botten med munkabältesbårder i blått och beige, rött och beige. Särken är gjord i vit bomullslärft med ärmspjäll, kilar och liten ståndkrage. Huvudbonaden till vardags är en blå/röd/vit bomullshilka och till helgdags en mellanblå bindmössa av siden utan broderi med stycke av spets, samt en sidenschal. Strumporna är röda, av ull med svart/röda flätade strumpeband. Skorna är till vardags näbbskor och till helgdags svarta lågskor. Till dräkten kan man ha en enkel sölja av silver.

Mansdräkten

Det är en rätt varm klädsel för mannen. Den består av en mörkgrå badmalsbyxa med stor lucka, en bussarong av rött halvylle med kort knappslå, ärmspjäll och låg ståndkrage. Huvudbonaden är en svart filthatt och skorna är kängskor med röd/svarta vävda skoband. Man kan hoppas att Nysätradräkten får genomslag i bygden och att fler skaffar den.


Besökares och organisationers uppladdade bilder

Västerbotten, Nysätra
Kvinno- och mansdräkten som hembygdsforskaren Gerd Olofsson rekonstruerade och fock godkänd av Nysätra Hembygdsförening år 1978. Mia Falk har bidragit med bild och information.
Västerbotten, Nysätra
Eva Dahlberg och Ulf Olofsson i Nysätradräkt. Mia Falk har bidragit med bild och information.

Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information