By


Information – Beskrivning

Arbetet med rekonstruktionen av By sockendräkter påbörjades år 1905. Då levde ännu många som sett dräkterna bäras och åtskilliga klädespersedlar från ett äldre dräktskick fanns i behåll.
Det dröjde dock ända till år 1915 innan den rekonstru­erade dräkten visades officiellt, vilket skedde i samband med en hemslöjdsutställning i Hedemora.
Ganska tidigt togs även en annan variant av bydräkten upp. Det finns uppgifter om att några kvinnor vid en kryckeståt år 1911 burit dräkter med svarta kjolar, röda livstycken samt vita förkläden och halskläden. Denna variant har under 1970-talet åt’er kommit i bruk som kyrko- och högtidsdräkt.
Den manliga dräkten rekonstruerades samtidigt som den kvinnliga i början av 1900-talet, men den blev all­mänt brukad först på 1920-talet då ett folkdanslag var verksamt i By.

sockendräkter dalarna


Livstycke: Sämskskinn med stickningar.

Kjol: Randigt halvylle. Grönt, rött, svart och vitt.

Förkläde: Kypert och tuskaftvävt bomull. Vitt med rosa, röda, gröna och bruna ränder.’

Huvudbonad: Bindmössa. Svart siden med broderi i kedjestygn.

Strumpor: Röda


Besökares och organisationers uppladdade bilder

Dalarna, By Enklare högtidsdräkt Kjol av halvylletyg, tuskaft, randigt i grönt, rött, svart och vitt. Livstycke av gult sämskskinn alt. mollskinn. Mönstrat med stickningar. Förkläde av bomullstyg, tuskaft och kypert. Överdel av vitt linnetyg, tuskaft. Halskläde av bomullstyg, tuskaft, svartbrunt mittparti. Alternativt mörk sidensjal. Huvudbonad bindmössa av siden i valfri färg, broderad med silke. Stycke av vit bomullstyll med trätt mönster. Kjolsäck av svart kläde med utskurna mönsterfigurer, baksida i sämskskinn, fästs i kjollinningen med en hake av mässing. Röda strumpor. Anna Häggblad har bidragit med bilden.
Dalarna, By Väst av halvylletyg, tuskaft, randigt, låg ståndkrage. Byxor av gult sämskskinn eller mollskinn. Skjorta av vitt linne- eller bomullstyg, tuskaft och nervikt krage. Halskläde av tryckt bomullstyg, alt. vävt band. Strumpor mörkblå. Huvudbonad luva av rött ylletyg. Anna Häggblad har bidragit med bilden.

Dalarna, By socken. By sockendräkt, kyrkdräkten. Röd ylleväst med svarta kantband och stickningar, svart yllekjol, vitt förkläde med vävt randmönster. Halskläde i tunn bomull och vitt broderi. Brosch i silver, hätta med broderat siden samt stycke i trätt tyll. Väska med framsida med mönster av ylletyg. Baksida i sämskskinn. Foto fösta advent 2016. Foto: Mikael Karlsson

Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo

Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information