Hjo


Rekonstruerad år 1978.
En empirinspirerad dräkt, både i färg och snitt, sammanställd av gamla originalplagg från museer och privatpersoner. Den mörkgröna kjolen är vävd i halvylle liksom livstycket som har mörkgrön bottenfärg och smala rosengångsbårder i kulört lingarn.
Förklädet av bomull är i rosa och vitt med munkabältets variationer.
Den rutiga huvudduken i rosa, vitt och ljusblått kan bytas ut mot bindmössa i flera färger. Till dräkten kan också bäras vitt halskläde och rutig storschal av svart och lila ullgarn.

Västergötland, Hjo Bild från Charlotts Weibulls informationsmaterial. Ägare till materialet, Burlövs kommun. Digitaliserat av Depui.

Information – Beskrivning

Besökares och organisationers uppladdade bilder

Västergötland, Hjo. Hjo bygdedräkt bilden tagen 2019 Mörk grön kjol, skjorta i linne med vävda band vid armslut. Livet i mörkgrönt med ränder i olikfärgad rosengång. Förkläde i rosengång, vitt halskläde med vitbroderier och en bindmössan i svart med klistrade dekorationer i beige. Gisela Löfving har bidragit med bilden.
Västergötland, Hjo Livet i empire stil.
Gisela Löfving har bidragit med bilden
Västergötland, Hjo Förklädet
Gisela Löfving har bidragit med bilden

Västergötland, Hjo. Midsommarfirande i Dalarna, 2023. Lotta Barrborn har bidragit med bilden.

Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.

Ingrid Andersson har bidragit med informationen.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information