Hyringa

Hösten 1974 började några damer arbetet med att leta efter dräktdelar för att eventuellt rekonstruera en dräkt i Hyringa gamla socken. Tre st. bindmössor letades fram, varav en i rosa siden broderad med silke, en röd i tryckt Kattun, och en i mörkblå sidenbrokad med rosa blommor och gröna bladslingor. Även ett gammalt kjoltyg, som var sönderklippt och invävt i en trasmatta togs fram. Något livstycke var omöjligt att finna i Hyringa, så arbetet med dräkten blev tillsvidare nedlagt.
Hösten 1976 tog arbetet ny fart och nu bildades en kommitté bestående av sex damer. Studier av bouppteckningar på lands-arkivet i Göteborg, besök på Västergötlands Museum i Skara, och mycken hjälp av dåvarande konservator Eva Lundberg, samt besök på Museet i Grästorp, samtal och sammanträffande med intendent Ingrid Bergman, Nordiska Museet i Stockholm, gav så småningom resultat.


Information – Beskrivning


Skannat material från Förbundet Hemslöjden Skaraborg

Kjolen, som var sönderklippt och invävt i en matta är av halvylle, Bommullsgarn i färgerna blått, beige och brunt nr 30/2 till varp och grått kamgarn till inslag. Vävteknik liksidig kypert. Den är sydd i tre våder. Bakvåderna med pipveck och framvåderna med tre lagda veck i var sida. Linning av kjoltyget, en tio cm bred remsa från framnåden blir med vikning ungefär 3,5 cm färdig. Kjolen upplagd nertill med 1 cm av tyget och därpå en skoning av ett 10 – 11 cm brett tyg.

Livstycket. Helylle i en varm röd färg efter en förlaga på museet i Skara, Inv. nr. 38077. Väst i satäng på tio skaft och fem trampor. Gobelingarn som varp och inslag. Eftersom vi var noga med att få exakt samma röda färg som förlagan, specialinfärgades både varp och inslag. Livstycket har foder av gråbeige hellinne. Till livstycket hör två vävda band, ett runt för snörningen framtill och ett platt, smalt som sys fast i fodret baktill och knyts fram.

Överdelssärk. Sydd i olika kvalitéer, hellinne, halvlinne och bomull efter modell ur Folkdräktssömnad del 1 av Lisbeth Holmström, Svenska ungdomsringen.

Vardagsförkläde, randigt i färgerna mörkblått, gult, ljus-blått, rött och blekt bomullsgarn 30/2 i varp. Blekt bomullsgarn 30/2 i inslag. Teknik tuskaft. Syddes med pipveck som förlagan. Finns som förlaga i privat ägo.

Söndagsförkläde. Tvärrandigt, befanns också klippt till mattrasor, men så pass bevarat att vi kunde ta fram såväl kvalitet som mönster och färg. Varp obl. bomullsgarn 30/2, inslag obl. bomullsgarn 30/2 och kulört bomullsgarn 30/2 i färgerna rött, blått, gult och orange. Vävteknik tuskaft med inslagsrips. Sytt med rynkor och hemvävt band fick linning och kytband.

Festförkläde. Vid studier av bouppteckningar befanns att
tryckta förkläden förekom i kvinnornas klädedräkter. De
benämndes rosiga, blårosiga, rödrosiga etc. Därför har vi till dräkten rekonstruerat ett högtidsförkläde, ett tryck på oblekt bomull. Mönstret finns på stock på Museet i Skara och elever från Hellidens folkhögskola har utfört arbetet. En blå blomma på oblekt botten, kallad Skarablomman. Hemvävt band till knyt-band.

Halskläde 1. Rutigt i vitt-blått med rosa söndagshörn, bomull i varp, lingarn till inslag. Teknik tuskaft. Förlaga i privat ägo.

Halskläde 2. Rutigt i vitt-rosa-blått med blått söndagshörn. Väst med bomullsgarn 30/2 i både varp och inslag. Teknik tuskaft med kypertränder. Förlaga i privat ägo.

Halskläde 3. Sidenschal i två blå nyanser. Finns i privat ägo.

Rosa bindmössa. Atlassiden, broderad i tambusöm med garn av silke. Finns i privat ägo och bars enligt uppgiftslämnaren av Sara Bengtsdotter född 1806, vid hennes bröllop.

Röd kattunmössa. Exakt samma tyg som förlagan kunde vi inte få tag i , men hemslöjden i Falun förde, ett i varje fall någorlunda liknade tyg, som vi bestämde oss för att använda. Mössan finns i privat ägo.

Blå mössa i sidenbrokad finns också i privat ägo. Vi har inte ännu hittat något tyg till denna mössa, men fortsätter att leta tills vi funnit ett likvärdigt i såväl kvalitet som färg.Skor. Svarta läderskor.

Klut i färgerna obl. rött, blått och gult bomullsgarn 40/2 kommer att vävas så småningom.

Smycken. Enligt studier av bouppteckningar fanns smycken, ringar och söljor på flera ställen, men finns inte bevarat till eftervärlden. Vi har på museet i Skara funnit ett vackert smycke i förgyllt siver i den traditionella hjärtformen, och en rund sölja i samma material till särkbrosch. Inv. nr på den stora broschen 87239 och på särkbroschen 1023.

Ytterplagg. Stor ylleschal finns i privat ägo, men vi har ännu inte bestämt oss för att ta upp den som dräktplagg.

Till dräkten hör alltså fyra olika hemvävda band. Två till livstycket och ett till vardera söndagsförklädet och fest-förklädet.

Besökares och organisationers uppladdade bilder


Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)

Västergötland, Skaraborgs län, Hyringa. Tygprover från Hemslöjden Skaraborgs informationsmaterial

Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Drä