Åse – Viste


Rekonstruerad år 1978.
Samtliga dräktdelar från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Dräktens olika plagg har återfunnits i Främmestad, Särestad, Håle, Tengene och Bärebergs socknar. Variationer förekommer på livstycke och förkläde. Här visas ett tryckt förkläde i rött och vitt från Främmestad, numera bevarat på Nordiska Museet.
Kjolen i halvylle har rödbrun färg. Livstycket har svart botten rutad med kräftsömsränder.
Halsklädet är i linne med vitsömsbroderier. Bindmössa av svart ylle och broderier i rött, gult, grönt och vitt.


Information – Beskrivning

Västergötland, Åse-Viste Eva Andersson har bidragit med bilden.

Överdel/linneplagg: Blus baserad på en brudgumsskjorta från 1844

Livstycke:

Tre olika varianter på livstycke i halvylle: Åse, Viste och Bäreberg.
Åse och Viste, som båda är rutiga i rött, vitt och grönt på svart botten, baserade på livstycken i Nordiska museets samlingar (NM 10780 och NM 194.776). Livstycket från Bäreberg, som är mörkblått i privat ägo, men finns avbildad på fotografi i Lili Zickermans samling (Hemslöjdens samlingar 14.849)
Alla livstyckena har de i Västsverige vanliga kanalerna för spröt, de rutiga också med broderier utförda i halvblekt lintråd.

Kjol: Röd kjol av verken (halvylle). Tyget hämtad från en bit av ett bevarat lapptäcke. Kjolen har en ”platta” fram, med motveck som går ut från den, och ett parti med stripade rynkor mitt bak.

Förkläde: Det finns två förkläden: ett i kattun baserat på ett förkläde i Nordiska museets samlingar. Mönstret är blommor och ränder på gräddvit botten (NM 2257ab). Förklädet har ett platt mittparti, med stripade rynkor på var sida och ett litet sprängveck c. 5 cm från sidfållen. Originalet har öglor i sidorna som det träs ett band igenom för knytning. I nutida versioner finns både denna modell och en med hyska och hake.
Det finns också ett förkläde i halvylle, på svart bomullsvarp, baserat på ett förkläde från Tengene, i privat ägo.
Det är mörkt blått med ett parti i den nedre delen, med horisontella ränder i vitt, brunt, gult och rött.
Detta förkläde har ett slätt mittparti med tre lagda veck på var sida, och ett litet sprängveck på samma sätt som på bomullsförklädet.

Huvudbonad: Svart bindmössa, idag gjord av tunt ylle, efter original från Grästorps museum. Broderad i kedjesöm med ullgarn i rött, vitt, grönt och gult.
Originalet var troligen gjort i tambursöm.
Till mössan finns två stycken, ett knypplat och ett med trätt broderi på botten av bomullstyll, båda efter original på Hembygdsmuseet i Främmestad. Det finns också en huvudklut av bomull, från Främmestad; rutig i gult, rött och vitt på mörkblå botten.

Halskläde: Till dräkten finns ett halskläde av linnebatist med broderier som idag vanligen utförs i kedjesöm, men som troligen var gjorde i tambursöm på originalet. Det är ett brudhalskläde från Bäreberg, nu i Grästorps museum.
På Nordiska museet finns flera andra halskläden från häradet, bland annat två i rödbottnad, respektive svartbottnad kattun

Strumpor: Till dräkten bärs vita strumpor.

Övrigt: Till dräkten hör en hjärtformad brosch, baserad på original från familjen Hjerta i Främmestad.

Eva Andersson har bidragit med beskrivningen.


Besökares och organisationers uppladdade bilder


Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo. Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.


Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information