Handbörds härad

Vid rekonstruktionen av dräkten utgick man ifrån gamla förebilder och dräktmönster.
Tyget till kjolen går tillbaka på en cape (krage) funnen i Fagerhults socken.
Vid färgvalet till livstycket valde man bindmössans blå färg, vilket kombineras på ett enhetligt sätt.
Broderiet på överdelens krage och ärmledslinningar är hämtad från ett kalkkläde i Högsby kyrka, skänkt till kyrkan 1849 av kammarherre Henrik Otto av Hemmens. Kalkklädets broderi är sytt med silvertråd.
Bindmössan är en kopia efter en hätta från Fågelfors. Tyllstycket med broderier är kopierat efter ett stycke i Högsby socken.
Förklädet går tillbaka på ett bårdförkläde från Långemåla. Halsklädet är komponerat efter uppgifter bland museernas samlingar.
Till dräkten hör vita strumpor, skor med spänne och en brosch. Broschen består av två ringar av silver med filigranarbete, gjorda efter gamla öronringar från Fågelfors. Broschen blir i dagens läge mycket dyr, på grund av det mycket fina filigranarbetet och det är sällan någon kund på Hemslöjden köper den.
Numera säljer inte Hemslöjden skor till dräkterna. Men ursprungligen är skospännet tillverkat efter ett gammalt bronsspänne från Fagerhults socken.

Ändringar av 1955 års dräkt

Innevarande år i maj månad besöktes Hemslöjden i Kalmar av intendenten vid Nordiska Museet Gunnel Hazelius-Berg. Hon hade att invända mot bredden på handledslinningarna. De var alltför breda. Man har därför gjort dem smalare nu, 2,5 cm mot tidigare 5 cm. Breda handledslinningar är ett 1900-tals påhitt, som alltså aldrig tidigare förekommit.
Fru Berg föreslog vidare att det vore lämpligt med en snodd eller ett slimmat band i nedkanten på kjolen. Det var mycket vanligt förr i tiden för att hindra att kjolen blev sliten i kanten.
Hemslöjden har ännu inte tagit upp detta då en handgjord snodd i dag skulle ställa sig mycket dyrt.


Anm.
Det pågår sedan en längre tid utredning om en manlig handbördsdräkt. Hitintills har det dock varit svårigheter att hitta gamla dräktdelar, som kan härledas till en något så när sammanhängande tidsrymd, varför en enhetlig rekonstruerad dräkt låtit vänta på sig.


Tygprovskarta från Karlmar läns hemslöjd.

Senast uppdaterad