Vånga

Vångadräkter från vykort framtaget av Folkdansringen

Information – Beskrivning

Bygdedräkt från Vånga 1933

En damdräkt från Vånga lanserades på Pingstdagen 1933 i Vånga kyrka, där ett 20-tal damer hade sytt upp och visade sina dräkter. Anna Andersson i Sätra och Signe Andersson i Torp hette de två damer som drev arbetet, ivrigt påhejade av bland annat friherrinnan Palemona Mannerheim vid Grensholms slott i Vånga och andra drivande damer i bygden. Vånga hembygdsförening startades också 1933 och har en stor samling insamlade dräktdelar och andra bruksföremål från bygden. Även Annas och Signes uppsydda dräkter finns utställda på dockor i hembygdsgården. Dräkten vann stor popularitet och är idag en välkänd dräkt.


Vångadräkten utökas 1970-/80 och 90-tal

Under 1970-, 1980- och även 1990-talen utvecklade människor kopplade till Svenska Folkdansringen (då Svenska ungdomsringen för bygdekultur) dräkten från Vånga och anordnade sycirklar där både bygdedräkten från 1933 och andra dräktdelar där symönstren kommit fram senare syddes. Nu kompletterades dräkten med bland annat en svart kjol, skinnlivstycke, grönkantat livstycke i rött kläde, vitt förkläde och andra dräktdelar som finns på Nordiska muséet. Det broderade tyllhalsklädet från Vånga, som används Skedevidräkten återtogs. Det finns även många dräktdelar på, framförallt Regna hembygdsgård, men även Vånga hembygdsgård och i privat ägo, där symönster har ritats upp till dräkten. Symönster säljs av Svenska folkdansringens föreningar: Folkungagillet i Linköping samt Hemgården i Norrköping samt Hemslöjden i Linköping. En rekonstruktion av Vångabruden klänning, upptecknad av Nils Månsson Mandelgren (1846) finns i Folkungagillets ägo. 


Vardagsdräkt från Vånga 1980-tal

När Britta Eriksson skulle renovera sitt föräldrahem i Vånga hittade hon textilbitar instoppade i isoleringen, utifrån vilka hon Ylwa Källgren rekonstruerade och lanserade en vardagsdräkt från Vånga. Britta och Ylwa är verksamma vid Björke väveri i Vånga. År 2020 tog Orgagillet ett bevarandearbete med dräkten, som de också erhållit kulturstipendium från Riksantikvarieämbetet för. Orgagillets hantverksgrupp väver upp tyger så att det räcker till ett 20-tal dräkter. Kontakta Orgagillet vid intresse. 

Annelie Tollerå har bidragit med information.

Besökares och organisationers uppladdade bilder

Dräktvarianter från Vånga
Vångadräkter i olika varianter
Vardagsdräkt från Vånga
Skinnlivstycke från Vånga
Vångadräkter
Vardagsdräkt från Vånga 1980-tal rekonstruktion Britta Eriksson och Ylwa Källgren

Annelie Tollerå har bidragit med bilderna


Halskläde från Vånga
Brudtolkning Vångabrud dansuppvisning i Hällestad kyrka
Brudtolkning Vångabrud på bröllopsmässa i Borgen
Brudtolkning Vångabrud dansuppvisning i Hällestad kyrka
Brudtolkning Vångabrud på bröllopsmässa i Borgen

Annelie Tollerå har bidragit med bilderna


Östergötland, Vånga Min Vångadräkt som jag haft turen att förvärva av en dam i Finspång, hon är den som vävt och sytt allt . På denna bild har jag halskläde för vardag på. Det jag saknar på på bilden är den stärkta huvudduken som Skedevi också har. Fotograf: Thomas Jansson ( Bild tagen 2018) Susanne Jansson har bidragit med bilden.
Östergötland, Vånga På denna bild har jag halskläde för helg på . Fotograf : Thomas Jansson ( Bild tagen 2017) Susanne Jansson har bidragit med bilden.

Tygprover

Bilder på tyger, tygprovskartor m.m. (även knappar, smycken)


Informationsfiler

PDF-filer med information. Exempelvis skannade dokument.


Tidningsklipp

Tidningsklipp där dräkten visats i media


Bevarade plagg och annan historisk information

Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo

Privata fotografier av bevarade plagg, skannade katalogkort m.m.

Doppåse Vånga hembygdsgård

Har du mer information?

Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.

Ladda upp information