Södra Vedbo härad är ett härad i Jönköpings län i norra Småland på gränsen mot Östergötland, i smålandet Vedbo. Häradet motsvarar idag delar av Eksjö kommun och Nässjö kommun.
Södra Vedbo härad omfattar:
I Eksjö kommun
Bellö
Edshult
Eksjö
Hult
Hässleby
Höreda
Ingatorp
Mellby
I Nässjö kommun
Flisby
Norra Solberga
Bilder från fotograferingar till boken Allmogens kläder blir häradsdräkter
Information och beskrivning
Framtagandet av häradsdräkten för Södra Vedbo härad drevs till stor del av Mariannelund-Hässleby hembygdsförening. Av brevväxlingar kan vi läsa om hur hembygdsföreningen arbetade med att ta fram förslagtill dräkt. 1931 skickades en redogörelse till Jönköpings läns hembygdsförbund där man informerade om planerna på en häradsdräkt. I samband med detta arbete gjordes illustrationer av Ragnar Lindahl.
Kvinnodräkt (1930- tal)
KJOL av grönt ylletyg
LIVSTYCKE Samma tyg som kjolen, knäpps med silvermaljor
FÖRKLÄDE randigt efter förebild från Mariannelund
ÖVERDEL klassisk skjortblusmodell. 1970 ändrad till samma modell som till Norra Vedbo
HUVUDBONAD bindmössa av rött siden med broderier efter förlaga från Bellö
HALSKLÄDE kvadratiskt i vitt linnetyg. Tryckt med stämplar från Mariannelund
KJOLVÄSKA av svart ylletyg med ullgarns broderi och applikation. Förlaga från Bellö
STRUMPOR stickade i rött yllegarn.
SKOR av svarta med plös och spänne.
SMYCKE bröstsölja, traditionell hjärtformad med löv.
Kvinnodräkt (1950- tal)
Kjol: Tyg uppvävt efter ett randigt ylleförkläde från Dämshult i Mariannelund som kan ha varit en kjol.
Livstycke: blågrön tuskaft
Silvermaljor, ekollonmotiv, komponerade av Stig Nordqvist, Eksjö.
Förkläde: vitt, ursprung okänt
Överdel: blusliknande, knäppning mitt fram nedliggande krage.
Bindmössa: förenklad kopia av bindmössan från Långasjögle
Halskläde: Vit linnebatist, kvadratiskt, borderad med delar av motivet på en brudschal från Honsved, Hassleby Kjolväska: förenklad kopia av original i Bellö fornminnesgård
Manlig dräkt
Trots flera försök att återfinna en manlig dräkt från Södra Vedbo har inga sådana fynd gjorts så att man därav med säkerhet kunnat rekonstruera dräkten.
På 1930—talet framställdes en dräkt genom Hässleby—Mariannelunds hembygdsförening till folkdanslaget i Mariannelund. Gula byxor av traditionell typ som använts på många håll i landet. Väst, sydd och uppvävd efter en väst som tillhört Abraham i Påtarp, Velisberg, Mariannelund. Vita strumpor.
När Hemslöjden i Jönköping på 1940-talet tillfrågades om manliga dräkter till Norra resp. Södra Vedbo rekommenderades gula byxor samt väst i samma tyg som flickornas kjolar.
Som variant till den manliga Södra Vedbo-dräkten från 1930—talet kan användas mörkblå klädesbyxor, samt som ytterplagg tröja eller långrock från Östra härad.
Kort sömnadsbeskrivning: Livstycket sys i grönt redgarnsylletyg, vävt i korskypert. Tyget klipps på samma ledd som kjolen d.v.s. stad upptill och nedtill. Mönstret läggs trådrakt mitt fram, i sidan och mitt bak. Livstycket fodras med oblekt linne. Bystveck kan göras i fodret men ej i det gröna tyget utan detta hålles in och formpressas i stället. I sömmarna inlägges dubbelvikta snedremsor av rött kläde. Halsringningen kantas med rött. De nedhängande flikarna fodras ned rött så att fodret från rätsidan är synligt som en knapp halv centimeters kant runt varje flik. Livstycket skall sitta stramt och får ej vara för långt då det lätt veckar sig. Det bör för att sitta väl, provas in tillsammans med både överdel och kjol. Livstycket häktas ihop med fyra silvermaljor, men för att spara dessa och tyget bör tillräckligt många häktor sättas korsvis på insidan av framkanten. Bakflikens länd är given, övriga 6 anpassas efter midjemåttet.
Informationsfiler
Tygprover
Tidningsklipp
Bevarade plagg och annan historisk information
Privata bilder på plagg som finns på museer och hembygdsgårdar eller i privat ägo
Foto Depui
Bellö hembygdsmuseum. Bellö 622a. Klänning från Borstekulla i Bellö. Från mitten av 180-talet. (Förebild till det gröna tyget?) Foto från Eksjö Hemslöjds informationspärmar. Digitaliserat av Depui.
Har du mer information?
Du som har bilder eller information är välkommen att ladda upp ditt material, därmed bidrar du till att göra Dräktnyckel till en så informationsrik sida som möjligt.